Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2021 22:32 - НУЛИРАНАТА СТАТИСТИКА
Автор: vessostoy Категория: Политика   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.09.2021 22:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Един прекрасен ден една статистика внезапно взе че се нулира и изчезна. Първоначално помислиха, че е някаква дребна проблема. Огледаха се:
-          Май някой не си е свършил работата навреме?!

А дребната проблема се извиси като топола и хукнаха да търсят къде е телето под вола. Организира се комисия, заредиха се проверки в столицата и в провинцията.
Обаче – ядец! В статистиката продължиха ехидно да се хилят и пулят все същите валчести нули.

Тия, дето отговаряха за вписването на данните и подаването на отчетите, закършиха нервно пръсти и си чешеха шепите.
-          Уж каквото ни кажат, това записахме, а къде се дянаха пустите числа и техните носители? И отде се взеха тия валчести нули?!
-          Добре де, поне на листчета нещо не остана ли? Или поне по памет да възстановите донякъде формулярите! – настояваха от комисията.
-          Ами ха де! То може да възстановим по памет някои стойности, ама да не се получат дублирани условности. То не че и преди не се случваха. Все пак е статистика, не е аритметика, че да излизат точно сметките – оправдаваха се отговорниците по подаването на отчетите.
-          Ама че каша! – затюхка се комисията и нагоре по веригата запраши.

Провериха най-съвестно всякакви там терминали, портове, клеми, модеми, кабели, схеми и мрежи G3,4,5… Ни помен от грешка – всичко изглежда наред. А вкараш ли данните, статистиката пак ти се хили и пули с ония ми ти още по-нагли и валчести нули.
-          Чух преди време за някакъв проект, някакъв си „The Great Reset“. Да не е това причината? – предположи един член от дружината
-          Рисетнал ти се е мозъка бе! Невежа! – любезно отбеляза негов колега.
-          Онова беше май нещо за бизнеса… А това тук са статистически индекси… Брей, сега какво ще докладваме на началството?!

Членовете на комисията боязливо се почесаха – кой по уши, кой по шия, кой по коляното, кой – където очакваше гнева на началството. А началството щеше да се гневи, защото току-виж и уви, се наложило да отговаря пред задграничните шефове, с всички произтичащи триж по-неприятни последствия. То, началството, хич не можеше точно без тая статистика. Тя му даваше и стимули, и сила, сиреч, зареждаше го с енергия, даваше му крила. Нулира ли се статистиката, и началството падаше. И – край на душевния му комфорт в служебни, международни и банкови планове! Когато началството разбра за проблема, хвана леко разстройство (душевно, не коремно).

А част от редовите граждани, дето по принцип лесно се разстройваше, леко се разтревожи.
-          ­Бре, да се не види, пострада ни мамата! – изругаха леко разтревожено тия граждани.
-          Как ще я караме нататък без да знаем къде, кога, на кого с колко се вдига и спада? Алооу, експертите!? Толкоз ли ви е експертизата!? Държавата ни затова е в криза! В нормалните държави – ехеее!

Една друга част редови граждани въздъхна с облекчение.
-          Разгеле спасение! Свърши се най-сетне с тия: „14,3 покачване в София; Каспичан: 3,14 понижение; Тутракан: без изменение“. Като навремето оная тъпа радио-рубрика, преди часа на забавната и танцова музика.

А третата и най-голяма част от редовите граждани почти не обърна внимание и си я караше както преди, без да дава и пет пари – ни за статистика, ни за нули, ни за падналите близнаци-кули. Ходеше си на разходки, за риба, по гости, по кръчмите… Повечето ходеха и на работа… а някои се отбиваха и където не им е работа.

Началството обаче запази кондиция и не предаде позицията. Като се примири, че статистиката вече е занулена версия, свика медиите на грандиозна прес-конференция. Почука за проверка микрофона, поизкашля се и теноровият му глас прокънтя мегафонно: от телевизори, смартфони и средствата за ранно предупреждение и оповестяване на цялото население:
-          Уважаемо население! Макар и невидима, статистиката още е изчислима! Тя е тук, сред вас – хем реална, хем коварна! Данните се покачват – кога клъстерно, кога на плата, кога вълнообразно, т.е. на вълни. Само дето вече не ги виждате както преди. Но като не се виждат черно на бяло, що да се вдига шум? Ще си ги представяте цветно на ум. И никакво разхлабване, уважаемо население! Никакво измамно успокоение!

Увлекателно и завладяващо говореше началството, сякаш не говореше, а пееше. Пригласяха му (безкористно) гласовити медици, РЗИ-ци, математици, даже и няколко алхимици. Понечиха да се включат и двама-трима скептици, но не им дадоха думата.
-          Сакън! Само ще объркате уважаемото население от трибуната.
-          Пък и на клона много станахме майм... така де, -иците! – дружно поклатиха глави гласовитите.

И продължиха гласовитите -ици още по-безкористно на разясняват деликатното положение на уважаемото население – на полу-понятни (за населението) и непонятни (за самите -ици) езици:
-          Като няма черно на бяло, не вдигайте шум, а си представяйте цветно на ум!

По-скептичната част от уважаемото население мигаше на едро и кимаше полу-разбиращо на български:
-          Абе едно е да си представяш, друго е да виждаш черно на бяло. То, не че беше много ясно като цяло… Щото черното все се оказваше доста бяло,  че и обратното… А на ум всичко излиза едно мътно-кафяво…

Но пък една таргет-група активни кибици, работили в чужбина и владеещи чужди езици, кимаше на английски:
-          Of course началството и -иците са прави! Който не им повярва, ще има много здраве! Това го казаха и по чуждите медии, хем с ясно английско произношение!

Началството ги погледна снизходително-одобрително. После погледна към западните правителства. Няма ли оттам да му подадат спасителна консултация за деликатната ситуация? Но и там началствата обилно се потяха над същата проблема и направо го оте(*)аха. Освен това тяхното уважаемо население дотам се беше пристрастило към редовните статистически сведения, че след „reset-а“ се юрна урбулешката, да им дири и види, и то не по европейски сметката, а по един чисто ориенталски modus operandi, допълнен тук-там с анадолски нюанси.

А статистиката продължаваше нагло да се хили и пули с нейните все по-валчести нули.


Тагове:   Reset,   нулиране,


Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vessostoy
Категория: Политика
Прочетен: 8960
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031